Quantcast
Channel: SEO – SHERPA Blog
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Parallax Siteler ve SEO

$
0
0

Samsung Vacuum Cleaner MicrositeBizlerden kapsamı ne olursa olsun, bir web sitesi yaratmamız talep edildiğinde, yayın öncesinde her türlü kontrolü eksiksiz yapmaya çalışırız. CSS hataları var mı? Script’ler düzgün çalışıyor mu? Browser testleri yapıldı mı? Ancak bu kontroller kadar önemli bir konu daha var: SEO.

SEO çalışmaları hakkında bildiklerimizi, yarattığımız her proje üzerinde, kapsam uyarınca uygulamaya çalışır, semantik kodlama ile ilerlemeyi tercih ederiz. Sayfa URL’lerini Google’ın öngördüğü standartlara bağlı kurgular ve meta tag’ları düzgün yazmaya çalışırız. Sonra da “Google, gel bu sayfaları indeksle” deriz 🙂

Peki, 2014 Web Trendleri’nin en çok tartışılan ve tercih edilen paternlerinden birisi olan tek sayfalık site (one-page site) yaptığımızda ve bir de geliştirme esnasında parallax sistemi kullandığımızda, SEO kurgusu nasıl yapılıyor merak ediyor musunuz?

Biz de merak ettik ve bu konuda uzun süredir birçok konuda fikir alışverişinde bulunduğumuz, inanılmaz dost canlısı tavırları ve paylaşımcı karakteri sebebiyle bir SHERPA Fellow olarak adlandırdığımız Mert Erkal’a bu konuda bazı sorular sorduk.

Stradiji Dijital’in kurucusu Mert Erkal, SEO konusunda danışmanlık hizmetleri veriyor. Onunla kısa bir söyleşi yaptık ve “Parallax sitelerde SEO için özel yapılması gereken çalışmalar var mı, nelerdir?” diye sorduk.
Aşağıda bu söyleşimizi bulacaksınız.

Tek sayfa olarak hazırlanan sitelerde meta bölümü için özel bir düzenleme var mı?

Tek sayfa sitelerde normal bir web sitesinin meta bölümünden farklı bir durum söz konusu değil. Sayfanın head bölümüne meta bilgilerinin girilmesinde fayda var. En önemli meta bileşenleri title (sayfa başlığı) ve meta description (sayfa açıklaması). Bunları boş geçmemekte fayda var.

Tek sayfalık sitemizde kullanılan ana menüde url tanımlasak bile tıklandığında ilgili bölüme doğru sayfa scroll ediyor. Arama motorları bu menüleri indeksleyebiliyor mu?

Evet, indeksleyebiliyor. Bir örnek üzerinden gitmemizde fayda var. Örneğin Drew Barrymore için Parallax olarak tasarlanmış http://flowerbeauty.com/ sitesine göz atalım. Aşağıya doğru scroll ettikçe URL yapısının da değiştiğini görüyoruz. Her ne kadar SEO açısından ideal bir Parallax site tasarımı olmasa da Google’da “site:flowerbeauty.com” şeklinde bir arama yaptığımızda tüm menülerinin ve URL’lerinin indekslenmiş olduğunu görebiliyoruz.

flowerbeauty

Tek sayfa sitemizde, içerikler parallax efektlerle oluşturuluyor. Örneğin, imajlar ve metinler, data attribute içine eklenebiliyor. Arama motorları bu yöntemleri algılayabiliyor mu, bu durumla ilgili önerilerin var mı?

Özellikle Google’un Parallax sitelerin imaj ve metinlerini algılamak konusunda oldukça başarılı olduğunu görebiliriz. Flowerbeauty.com sitesinin görsellerini incelediğimizde Google’un sitedeki tüm görselleri kolaylıkla deşifre ederek Google Görsel Aramaları’ndan erişilebilir hale getirdiğini görüyoruz: https://www.google.com/search?q=site:flowerbeauty.com

Parallax sitelerde karşılaştığımız en ciddi sorun, daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmak adına site yükleme hızının oldukça yavaş olması. Burada Google’un tavsiye ettiği site yükleme hızını arttırıcı yöntemlere başvurmakta fayda var. Örneğin flowerbeauty.com için Google’un ciddi site hızı iyileştirme önerileri var: https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights

Parallax site söz konusu olunca ziyaretçilere iyi bir mobil ziyaret deneyimi yaşatmak da oldukça güçleşiyor. Bunu gidermek için alternatif bir mobil site tasarımı gerekiyor.

flowerbeauty-rapor

Tek sayfalık sitede içerikler, iki yöntemle gösteriliyor. Sitenin içine gömülüyor ama gizleniyor. Scroll ettikçe sırası gelen içerik görünür hale geliyor. Diğer yöntemde ise sırası geldikçe ajax ile yükletiliyor. Bu yöntemlerden hangisi SEO açısından daha uygun, ya da başka bir yöntem mi kullanmalıyız?

SEO açısından Parallax sitelerin en büyük dezavantajı tek bir arama kelimesini hedefliyor olmaları. Hal böyle olunca ana hedef arama kelimenizi destekleyecek niteklikte ek hedef arama kelimelerini hedefleyemez pozisyonda buluyorsunuz kendinizi. Aynı zamanda diğer sitelerden gelen linkleriniz tek bir sayfaya geliyorlar ve site içinde bir link akışkanlığı söz konusu olamıyor ki, iyi bir SEO açısından en önemli parametrelerden biridir bu.

Bu sorunu ortadan kaldırmak için en iyi yaklaşım Parallax ana sayfayı destekleyici ek statik içerik sayfaları hazırlamaktır. Örneğin Spotify bunu çok başarılı bir şekilde yapmakta; ana sayfa Parallax tasarlanmış, ancak aşağıya doğru indikçe farklı statik sayfalara link içeren bölümler görüyorsunuz. Böylece hem spesifik bir konu için özgün bir URL’e ve web sayfasına sahip oluyorsunuz, hem de bu sayfaya özel hazırlayacağınız içerikler ile sayfaya özel arama kelimelerini hedefleyebilir hale geliyorsunuz. Bu şekilde Google Web Yöneticisi Yönergeleri’ne uyan bir site hazırlamış oluyorsunuz: https://support.google.com/webmasters/answer/35769?hl=tr

spotify

Parallax sitelerde olmazsa olmaz bölümler var mı?

Bir Parallax site ile arama motorlarından organik trafik elde etmek öncelikleriniz arasındaysa, Parallax tasarlanmış ana sayfanızı destekleyici ek statik içerikler oluşturmanız şart. Aynı zamanda birbirinin tıpatıp aynı kopya içerikler oluşturup oluşturmadığınızı da siteyi yayınlamadan önce kontrol etmeniz gerekiyor. Parallax yapısı gereği doğal bir şekilde bu tür kopya içerikler oluşturabiliyor. Bu ise Google kurallarına aykırı bir durum yaratıyor.

Siteyi yayımlamadan önce SEO açısından bu tür durumlar test etmekte fayda var. Aynı zamanda başarılı Parallax site tasarımlarını inceleyerek onlardan öykünmekte fayda var. Örneğin New Zealan Turizm sitesi harika bir örnek: http://www.newzealand.com/us/

Bu sitede Parallax bir yapı var, aşağıya doğru indiğinizde konuyu detaylandıran ek statik sayfalara linkler görüyorsunuz. Ortaya hem harika bir kullanıcı deneyimi, hem de SEO açısından oldukça başarılı bir site çıkmış. Parallax site tasarlayacaklara bu siteyi özellikle incelemelerini tavsiye ederim.

Parallax ana sayfa ile hedeflenecek ana hedef arama kelimesi, bunu destekleyecek ve statik sayfalarla hedeflenebilecek arama kelimeleri site henüz tasarlanırken analiz edilmesinde fayda var.

Yine site yayınlanmadan önce site yükleme hızı ile ilgili Google önerilerini dikkate almak, hem Google tarafında bir sıkıntı yaşamamanızı sağlar, hem de kullanıcı deneyimini daha da üst düzeye çıkartır.

Bu kısa söyleşimizin yararlı olmasını umarız.

Mert Erkal kimdir, onu da kendi ağzından öğrenelim.

Ben Mert Erkal, nam-ı diğer “İnternet’in Son Ütücüsü”. Gemi inşa mühendisi olmama rağmen kendimi bildim bileli bilgisayarlara ve internete karşı büyük bir tutkum vardı. Bu tutkum beni 10 senelik işimden ayrılıp kendi yolumda yürümek konusunda cesaretlendirdi. 2009 yılında Stradiji Dijtal Pazarlama‘yı kurdum, o gün bu gündür Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) danışmanlık hizmeti veriyorum. Kısa sürede pek çok uzmanın peydahlandığı bu alanlarda her gün yeni bir şeyler öğrenmenin coşkusunu ve sevincini yaşıyorum.

İşim gereği pek çok web sitesinin ziyaretçilerinin ve arama motorlarının beklentilerini aynı anda karşılayacak şekilde yeniden yapılandırılmasından sorumluyum. Kısaca “bu site olmamış, böyle olması gerekirdi, böyle yapalım, aksi takdirde arama motorlarında çuvallama ihtimaliniz oldukça yüksek” diyerek ahkam kesiyorum. Şirketin tepe noktasındakilerin beğenilerine mazhar olmuş web sitelerinin eksiklerini ve gediklerini tesbit edip, yamanması konusunda yaratıcı öneriler üretiyorum.

Tayfun Sinan


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Trending Articles


Mide ağrısı için


Alessandra Torre - Karanlık Yalanlar


Şekilli süslü hazır floodlar


Flatcast Güneş ve Ay Flood Şekilleri


Gone Are the Days (2018) (ENG) (1080p)


Istediginiz bir saatte uyanabilirsiniz


yc82


!!!!!!!!!! Amın !!!!!!!!!


Celp At Nalı (Sahih Tılsım)


SCCM 2012 Client Installation issue