Türkiye’de %97 civarındaki pazar payı ile bir Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) projesinde dikkate almamız gereken başlıca arama motoru Google’dur. Türkiye’de az bilinen bir olgu ise, Google için yapılacak bir SEO çalışmasının web sitesinin tasarımı ile başlamış olması gerektiği gerçeğidir. Ancak çok az web sitesi sahibi, başlangıç aşamasında sitesinin tasarımının ve mimarisinin Google’un koyduğu kurallara uyumlu olup olmadığını sorguluyor. Sanıyorum bunda müşterilerini doğru yönlendirmeyen web ajanslarının da ciddi bir katkısı var. Çoğu zaman -tabiri caizse- müşterilerimiz bizden Pizza Kulesi’ni doğrultmaya çalışmamızı, Google’un kurallarını dikkate almadan tasarlanmış web sitelerini sonradan bu kurallarla uyumlu hale getirmemizi bekliyorlar. Takdir edersiniz ki, bu ciddi bir emek ve zaman kaybı anlamına geliyor.
Oysa biraz araştırma ile bulunabilecek Google Web Yöneticisi Yönergeleri ile Google web sitesi sahiplerine özellikle site tasarımı ve mimarisi ile ilgili kurallarını net bir şekilde belirtmiş:
Bu yönergelere uymanız, Google’ın sitenizi bulmasına, dizine eklemesine ve sıralamasına yardımcı olur. Bu önerilerden hiçbirini uygulamasanız bile “Kalite Yönergeleri”ni dikkatle incelemenizi öneririz. Kalite Yönergeleri’nde bir sitenin Google dizininden tamamen kaldırılmasına veya başka şekilde algoritma ya da manuel spam işleminden etkilenmesine yol açabilecek bazı hatalı uygulamalar açıklanmaktadır. Bir site, spam işleminden etkilendiyse artık Google.com’daki veya Google’ın iş ortağı sitelerindeki sonuçlarda görüntülenmeyebilir.
Google düzenli olarak güncellediği bu yönergeler ile web sitesi sahiplerini izlemeleri gereken yöntemler konusunda bilgilendiriyor. Örneğin geçtiğimiz günlerde Google Web Yöneticisi Yönergesi’ne şu eklemeyi yaptılar:
Google’ın sitenizdeki içerikleri tam olarak anlamasına yardımcı olmak için CSS ve JavaScript dosyaları gibi sitenizdeki tüm öğelerin taranmasına izin verin. Google’ın dizine ekleme sistemi, web sayfalarını oluştururken bir sayfanın HTML kodunun yanı sıra sayfaya ilişkin resim, CSS ve JavaScript dosyaları gibi öğeleri de kullanır. Googlebot’un tarayamadığı sayfa öğelerini görmek ve robots.txt dosyanızdaki yönerge hatalarını ayıklamak için Web Yöneticisi Araçları’ndaki Google Gibi Getir aracını ve robots.txt Test aracını kullanın.
Web sitenizi tasarlamadan önce bu kurallara göz atmanız, tasarım ajansınızın sitenizi tasarlarken bu kuralları dikkate aldığını sorgulamanız ve onları bu kurallara uymaya zorlamanız, sitenizin çıkacağı zorlu ve rekabetçi SEO yolculuğunda baştan avantajlı hale gelmesini sağlayacaktır.
Mevcut sitenizin bu kuralların bir bölümüne uymadığını fark ettiyseniz, ne pahasına olursa olsun gerekli iyileştirmeleri yapmanızı tavsiye ederim. SEO performansınızın düşüklüğü ile kaybedecekleriniz düşünüldüğünde, iyileştirmeler için harcayacağınız emek ve maddi kaynaklar ihmal edilebilecek boyutta kalacaktır.